close
loading

 

KIZLYAR

 

A KIZLYAR márka kései napjaink legnépszerűbb kései nemcsak egész Oroszországban, hanem világszerte a legközkedveltebb késmárkák egyike. Sokan vannak, akik VALÓDI KIZLYAR kést akarnak vásárolni! A katonák, vadászok, halászok, gyűjtők, turisták stb. mind a kések rajongói. Nem is csoda, hisz a Kizlyar kés a minőség és a különleges formatervezés etalonja.

 

KIZLYAR társaság legfőbb tevékenységi körét a hidegfegyverek, különböző kategóriába tartozó kések és ajándéktárgyak – az eredeti termékek kicsinyített változatainak gyártása jelenti.
Minden kés-, tőr- és kardmodell kézzel készített az elmúlt évszázadok kaukázusi mestereinek hagyományai szerint.

 

 

A társaság a Dagesztáni Köztársaságban található Kizlyar város szerint kapta nevét, ahol a társaság székhelye is van. Dagesztán az Orosz Föderáció kaukázusi köztársaságai közé tartozik. A Csecsen Köztársaság szomszédságában található. Földrajzi szempontból a Dagesztáni Köztársaság a Kaszpi-tenger és a Kaukázus központi része között fekszik.

 

Emberemlékezet óta Dagesztán a fegyverkészítés művészetéről híres, ami különlegesen gazdag történelemmel rendelkezik. A Kubacs, Kumuch és Kazaniste térségében folyó fegyvergyártásról szóló hivatalos dokumentumok a 16. és 17. századig nyúlnak vissza.

 

 

Jelenleg a Kizlyar társaságot a piacvezető társaságok egyikeként tartják számon a kézműipari szinten gyártott kések és hidegfegyverek gyártása terén Oroszországban. A gyártásra szolgáló létesítmények több, mint 3 500 négyzetméteren terülnek el, a társaság pedig napjainkban több, mint 300 alkalmazottat foglalkoztat folyamatos üzemelés mellett.
A gyártás során a legmodernebb technológia és a hagyományos kézi munka kombinációja kerül felhasználásra, amely révén egyedülálló termékeket tud kínálni a felhasználóknak, legyen szó modern vagy akár hagyományos termékekről is.

 

 

A Kizlyar márka első modelljei a Skorpion, Tajga és a Berkut voltak. Megbízhatóságuk és agresszív formatervezésük révén rendkívüli népszerűségnek és érdeklődésnek örvendenek főként a katonai egységek, a biztonsági szolgálat különleges alakulatai – szpecnaz, valamint a bűnüldöző hatóságok körében. Ekkor 1995. áprilisát írtuk. A gyártás iránti rendkívül magas érdeklődésnek köszönhetően – Csecsenföldön ebben az időben az első katonai kampány folyik (ma azt mondhatnánk jókor lenni jó helyen) – a Kizlyar márka fogalommá válik.

 

 

A társaság mai kínálatát különböző kések, tőrök, kardok és kindzsalok több mint 100 általános modellje alkotja, és a Kizlyar társaság csaknem további 250 modellt kínál megrendelésre, a vásárlók pedig minden éven új modellterméket találhatnak a társaság kínálatában. A társaság minden terméke tanúsítvánnyal rendelkezik, az egyértelmű minőségüket pedig számos díj is igazolja a világ több pontjáról.

A Kizlyar társaság napjainkban több, mint hatszáz kiskereskedelmi üzlet készletét biztosítja Oroszország minden területén, valamint a termékeit az alábbi országokba is exportálja: Németország, Ausztrália, Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Egyesült Arab Emirátusok, Ausztria, Ukrajna, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország, Tajvan, Csehország, Szlovákia és Magyarország.

A "Kaukázus fegyverei" c. film, amely bemutatja a Kizlyar társaságnál folyó hagyományos fegyvergyártást:

 

 

 

KIZLYAR SUPREME


A Kizlyar Supreme társaság kései jelenleg az Orosz föderáció legkedveltebb kései közé tartoznak. A Kizlyar Supreme márka a valódi modern külső és a hi tech technológia kombinációját jelenti, amely a termékcsaládok gyártása során a legmodernebb anyagokat használja fel.

 

A társaság történelme 2009-ben kezdett íródni, amikor is a Kizlyar Supreme márka koncepciója először megjelent. Két évig tartott, amíg a márka fejlődése a prototípusokon és a hosszadalmas, gondos teszteléseken keresztül elérte a mai szintjét: nemcsak az Orosz Föderáció legjobb HI TECH késeinek egyike. 2011-ben megkezdődött a Kizlyar Supreme márka területi expanziója.

 

 

A társaság formatervezőinek csapata viszonylag diverzifikált, találhatók közöttük ausztrálok, németek és japánok is. A csapat orosz részét a legnagyobb orosz késgyártó társaság, az OOO PP Kizlyar munkatársai képviselik, akik áttértek a Kizlyar Supreme társasághoz. 

 


 

A Kizlyar Supreme társaság által gyártott első késeket 2011-ben négy modell alkotta: az Amigo X és Z, a Santi és a Nikki. 2012-ben csatlakozott hozzájuk az Echelon tactical sorozat. A társaság mai modellsorozata több tíz kést foglal magába és folyamatosan új modellek készülnek. Jelenleg a gyártási program alappillérét az ECHELON kések taktikai változata jelenti, amelyeket a NATO egységei is leteszteltek – az ausztrál és német katonai erők által.

 

 

A gyártási sorozatok és a speciális próbagyártás termékei különböző erőkhöz kerülnek – speciális erőkhöz, hadseregekhez és a Vészhelyzeti Minisztérium egységeihez. A harcosok az egyes termékekhez különös módon kötődnek, ugyanis ők az elsők, aki az új prototípusokat kézhez kapják és tesztelik. Szó szerint kínozzák a késeket, hogy ezáltal azokat tökéletessé fejleszthessék.

 

A Kizlyar Supreme társaság munkájának fontos részét képezi természetesen a design stúdió. Éppen itt született az univerzális orosz szerelési rendszer, a MOLLE forradalmi ötlete.

 

 

Ma már a Kizlyar Supreme kések ismertek Európában, Ausztráliában, Afrikában, az Amerikai Egyesült államokban és FÁK államaiban is.

 

Az OOO PP Kizlyar társaság speciális megrendelés alapján gyártja a "Kizlyar Supreme Limited Edition" márka alá tartozó taktikai kések sorozatát, amelyek a Korshun 2, Kondor 3 és a speciális katonai MOLLE tokban kapható Voron 3 kések. A szentpétervári székhelyű Kizlyar Supreme társaság ambíciókkal teli célja: a hi tech kések iránti kereslet legmagasabb minőségben történő kielégítése a Kizlyar márkanév alatt, amelynek szerves részét alkotják az orosz gyökerek.

 

ÉSZAKI KORONA - NORD CROWN

 

Az Északi Korona - Северная Корона társaság egyedülálló, kis gyártási szériában vagy egyéni megrendelésre készülő szerzői késeket gyárt, amelyek mindegyike kész műalkotás. Az Északi Korona társaság kései egyedi designt és a legmagasabb minőséget képviselik.


Az Északi Korona társaság története 2002-ben kezdett íródni, amikor Szentpéterváron létrejött az OOO PP Kizlyar társaság kirendeltsége. Az Északi Korona saját jogi státuszt 2007-ben kapott. A társaság bejegyeztette saját, szerzői jogok által védett márkáját és független termelésbe kezdett, amely leginkább a saját márkájú, műalkotásnak számító szerzői kések és hidegfegyverek gyártására irányult.

 


 
Az eredeti saját márkájú kések gyártása egy komplex és munkaigényes folyamat. Elkészítésük különböző szakemberek és művészek közreműködését igényli. Ezek a művészek az Orosz Föderáció Képzőművészeti Egyesületének tagjai, tehát olyan művészekről van szó, akik megszerezték a legmagasabb képzettséget és szakmájuk legjobb szakembereiként ismertek.

 

A szerzői kések gyártása során minden mester külön területtel foglalkozik, amelyért kizárólagos felelősséggel tartozik. Kovácsok, ékszerészek, köszörűs mesterek, mesterek, akik a késnek végleges formát adnak stb. Ezért nem meglepő, hogy minden szerzői kés valóban egyedi és csak egy példányban létezik.

A mű véglegesítése során minden műveletet manuálisan valósítanak meg, ugyanis automatizált folyamatra ebben az esetben egyszerűen nincs lehetőség.

 

 

Éppen a gyártott termékeinek egyedülállósága révén az Északi Korona társaság 2005-ben az Orosz Föderáció Elnöki Ajándékalap hivatalos beszállítójává vált.

Az Északi Korona késmárka 2007. augusztusában szó szerint világhírűvé vált, amikoris Vladimir Putin elnök Szibériába vitte horgászkirándulásra II. Albert monacói herceget. A félmeztelen Putint ábrázoló fényképek akkor az újságok és magazinok címlapjain repülték körbe a világot. Vladimir Putin övén Kunica kés volt felakasztva. Kizlyar, aki addig már számos díjat szerzett, kijelentette: „Az, hogy országunkban a legmagasabb elismerésben lehet részünk, számunkra a legnagyobb kitüntetés jelenti, amikor Putin elnök Kremlben személyesen adja át vendégeinek késeinket, amelyek használatában saját maga is örömét leli.”

 

 

Érdekesség, hogy a jelenlegi Északi Korona társaság első kése a Gurza, amely 2000-ben Szentpéterváron lett megtervezve, az OOO PP Kizlyar márkanév alatt készült és ráadásul abban az időben megkapta az Amerikai Kereskedelmi és Iparkamara aranyérem kitüntetését is – mindez 2000-ben történt.

 

 

AiR ZLATOUST

 

Az A&R társaság hivatalosan 1999-ben kezdte meg tevékenységét. Abban az időben a városban több kis- és középvállalkozás működött, amelyek túlélték a XX. század 90-es éveinek nehéz időszakát és amelyek kicsiben foglalkoztak hidegfegyverek gyártásával és díszítésével. A legtöbb esetben kimondottan ékszerészetről volt szó.

 

 

A társaság székhelye Zlatoust városában található a Cseljabinszki területen belül, amely az Uráli szövetségi körzet, az Orosz Föderáció egyik régiója. A fegyvergyártás történelme a városban 1815-ben kezdett íródni, amikor a városba megérkeztek a német különvélemény első mesterei Solingen városból. A város fegyvergyártása a II. világháború idején élte fénykorát.
 
Az A&R társaság a drága, saját márkájú fegyverek készítésén kívül az egyszerű és megbízható kések gyártására összpontosít. Napjainkra a társaság piacvezetővé nőtte ki magát a Zlatoust térségéből származó kések gyártói között.

 

 

Napjainkban a hidegfegyverek gyártása a kézifegyver-készítés múltjának és a modern technológiák szerves szintézisét jelenti. És ezek a fegyverek épp az A&R társaság késeinek kiváló minősége révén nagy népszerűségnek örvendenek és rendkívül közkedveltek.

 


 

A társaság ügyes kézművesei által készített művek megtalálhatók gyűjtők magángyűjteményeiben, valamint az Orosz Föderáció és külföldi múzeumok kiállított tárgyai között is. A termékek magas színvonalú művészi értékéről különböző elismert nemzeti és nemzetközi kiállításon nyert díjak is tanúskodnak.

Napjainkban a társaság különleges tárgyak egész sorát gyártja, amelyek nem csak vadászati célokra, halászok vagy turisták számára ajánlottak. Az A&R társaság a gyártott termékeinek listáját az alábbi tárgyakkal bővítette ki:
• díszített pallosok, kardok, szuronyok, tőrök,
• háztartási eszközök és lakásdíszek: poharak, gyertyatartók, tálak, evőeszközök, faltáblák, asztali szettek, céges ajándékok, órák, iránytűk és könyvdíszek.

 A termékek díszítésére különböző nemesfémeket, az Urálból származó féldrágaköveket és drágaköveket, valamint kristályokat és értékes üveget használnak. A vásárló igényei szerint készülő, exkluzív termékeket különböző jelek, monogramok és miniatűrök is díszítik.
A társaság kreatív csapata saját, egyedi stílust dolgozott ki, miközben megőrizték a Zlatoust városára jellemző fémmetszés értékes művészetének hagyományát, amelyet a kézművesek elődjeiktől örököltek. A társaság mesterei folyamatosan új termékek gyártásán dolgoznak.

Az A&R társaság Zlatoust városában új életre keltette a fémmetszés hagyományát, és így a társaság mesterei a valódi orosz művészet örömét hozzák el a kések gyűjtői és rajongói számára.

 

 

 

BASKo

 

A BASKo társaság székhelye Izsevszk városában, az Orosz Föderáció egyik tagállamának, az Udmurt Köztársaság fővárosában található. Ez a köztársaság az Urál nyugati részén fekszik. Kalasnyikov híres gépkarabélya, az AK-47 egyértelműen Izsevszk városához kötődik. 1989-ig zárt város volt, valamint ebben a városban található az Orosz Föderáció jelenleg is legnagyobb fegyvergyára, az Izsmas, amely 2013 szeptemberétől a világszerte elismert márkanév – a KALASNYIKOV KONSZERN – viselője. És éppen ennek a gépgyárnak a működtetésén munkálkodott egész életében Michail Kalasnyikov, az AK-47 gépkarabély tervezője.


A BASKo társaság működése a MEGA exkluzív ajándék-vadászkések gyártására specializálódik. Minden egyes termék egyedi, kézzel gyártott darab. Mindegyik kés szó szerint fémmetszési remekmű. A gyártott termékek minősége maga Izsevszk városának pozíciójából adódik, amelyet már 1760 óta a hadiipar határoz meg.
 

A BASKo társaság főként a speciális és ritka késdíszítési technikákra összpontosít – metszetek a fémben térbeli szobrok fémbe történő metszetével kombinálva.

 

 

Az egyik legérdekesebb és legritkább módszert azoknak a vadászkéseknek a szerkezete mutatja be, amely a kés pengéjén kimetszett térbeli szobrok és az elefántcsontba, mégpedig a kés nyelén vagy annak belsejében kifaragott térbeli motívumok kombinációjaként készül.

A kés pengéjén, akárcsak a nyelén láthat állatfigurák minden kétséget kizáróan kész műalkotást képviselnek.

 

Egy ilyen mű elkészítése rendkívüli pontosságot és ügyességet igényel a mestertől.
Nem minden mester képes ilyen műalkotásnak számító kés elkészítésére, mivel a kés pengéje rendkívül nehezen megmunkálható anyagból (acél vagy damaszt) készül – maga a késpenge is nagyon ellenálló, ezért ezeknek a késeknek az elkészítése hosszú, igényes és fárasztó munkafolyamat.

 

 

A BASKo társaság műhelyéből kikerült kések első sorozata a „Purt” volt. A Purt kések hagyományos vadász- és háztartási kések voltak. Történelmi ásatások igazolták, hogy ezeknek a késeknek a gyártása már a 12-13. században is folyt. A Purt kések a legnagyobb népszerűségnek a 17. században örvendtek, amikoris használatuk rendkívül elterjedt volt az iparosok és a kereskedők körében Szibériában. Napjainkra azonban ez a késfajta már szinte teljesen eltűnt a köztudatból.

 

 

Pedig épp a Purt kések egyszerűsége és sokoldalú felhasználhatósága volt olyannyira meggyőző, hogy a BASKo társaság úgy döntött, visszahozza ezeket a feledésbe ment késeket és megkezdte maga a történelem által tanúsított késeknek a gyártását.

A Purt kések sikere annyira meggyőző volt, hogy a BASKo társaság belekezdett a kések szélesebb körű gyártásába, ma pedig már az Orosz Föderáció határain túlra is exportálja különleges műalkotásait.     

 

 

A BASKo társaság által gyártott kések egyedülálló műalkotásnak számítanak, amelyek készítésére olyan drága és értékes anyagok kerülnek felhasználásra, mint amilyen az arany és az ezüst, az elefántcsont vagy a damasztacél. A BASKo kések valódi ékszerek, amelyek minden vadász vagy gyűjtő gyűjteményének díszei lesznek egy egész életen át.

 

 

MELITA-K

A MELITA-K társaság egy úgynevezett zártkörű részvénytársaság, amely főként a védelmi iparra irányuló magasfokú technológiai termeléssel foglalkozik. A gyártás részét alkotja az élelmiszer- és feldolgozóiparra, és természetesen a turizmusra irányuló civil termelés is.

 A társaság székhelye Kazánban, az Orosz föderáció gazdasági szempontból egyik legerősebb régiójának, Tatárföld fővárosában található. A társaság működésének kezdetei a 20. század 80-as éveire nyúlnak vissza, amikoris a társaság termékei kizárólag a katonai termelést fedezték. A cserélhető élű szikék elkészítésének megrendelése áttörésnek számít a társaság történetében. A cég ekkor dolgozta ki az ultrahanggal történő hidegkovácsolás egyedülálló technológiáját.

 

A társaság jelenlegi termelése ezen technológia № RU 2041005; RU 2195382; WO 01/060537 számú szabadalmának alkalmazásával történik és egyedülálló úgy az Orosz Föderációban, akárcsak az egész világon. Ennek a technológiának köszönhetően a kések éle rendkívül ellenálló az elhasználódással szemben, keménységük pedig páratlan 82-86 HRA – mindez a titán alapú ötvözeti rétegnek köszönhetően, amelyet a BoLi nanotechnológia segítségével visznek fel a penge élének egyik oldalára, ezáltal létrejön az ún. örökél, amely a hagyományos technológiával készült pengékkel ellentétben akár háromszor ellenállóbb az elhasználódással szemben.

 

Az üzem még tökéletesítette a gyártási technológiát és már maga a késél készítése, az úgynevezett végleges ultrahanggal történő élezés előtt, az egyedülálló hidegkovácsolás technológiájának segítségével kerül megvalósításra, amelynek során a késpenge anyaga nem változik meg, mint az a melegkovácsolásra jellemző, amilyen pl. a köszörülés.

 

 

Az egyedülálló hidegen sajtolás technológiájának alkalmazásával készül az ajándékkések egyedi sorozata is, ugyanis a késélen ekkor úgynevezett bas-relief típusú minták alakulnak ki. A hagyományos technológia során ilyen feldolgozás nem érhető el.

 

 

A 20. század 90-es éveiben az összetett védelmi ipari gyártásra összpontosító tarsaság szükséghelyzetként megkezdte a viszonylag egyszerűbb készítésű, élelmiszeriparban használt kések gyártását. Napjainkban a MELITA-K társaság a hús-, halfeldolgozásra használt kések, hotelek, éttermek, étkezdék stb. számára készülő kések egész skálájának gyártásával foglalkozik.

 

A MELITA-K társaság egyértelműen a késgyártás technológiai csúcsához tartozik a védelmi és az élelmiszeripar területén egyaránt, és egyben a fémek ultrahanggal történő megmunkálásának technológiai vezetői is.

 

 

Kapcsolat

 

 

Dobó István Alapítvány EUROPE
3300 Eger
Iskola u. 6/C. II/19

Mobil:  +49 152 2137 6009
Email: info@dobo-istvan.com

Dobó István Alapítvány

Dobóruska 78
076 77 Dobóruszka
Mobil:  +421 911 555 909
Email: info@dobo-istvan.com

Powered by: www.cdx-world.com