close
loading
Tajga BULAT LUXE

Tajga BULAT LUXE

Ár: 100860 Ft
Mennyiség: 

Tajga BULAT LUXE

Speciális BULAT acélból készült kés, ami jobb minőségű, mint a DAMASZKUSZI acél.

 

A damaszkuszi acél a 13. század környékén – a keresztes hadjáratok idején – jelent meg Európában. Az ebből a fémből készült kardokat és szablyákat az akkori legnagyobb kereskedelmi városból, Damaszkuszból exportálták nyugatra. Az európai lovagok nem értették mi a különbség a damaszkuszi acél és a Bulat közt, a kereskedők pedig nem is nagyon igyekeztek felvilágosítani őket. Ugyanis a damaszkuszi acél egyrészt olcsóbb, másrészt pedig szebb is – láthatóbb mintázatú.

 

Az angol nyelvben a mai napig nem található meg a „Bulat” kifejezés. Az angol irodalomban csak a "Damascus steel" – damaszkuszi acél megnevezés található.

 

A Bulat Indiából származik. Az ókori Bulat elnevezést Indiában az indiai mintázott acél viselte és az ókorban ez az acél szó szerint egy egész vagyonba került.

 

Maga a BULAT acél, mint az ún. valódi Damaszkusz, gyártási technológiája elveszett. Számos szakember próbálta megújítani egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező acél gyártásának technológiai folyamatát. Ez végül 1837-ben sikerült Zlatoust városában Pavol Petrovič Anosovov-nak.

 

Az eredeti BULAT-technológia alapelve abban rejlik, hogy az ún. „tégelyes” öntvény készítésekor a vasércet, a faszenet és a speciális folyósítószert különleges tégelyekben hevítik – az olvasztás fatüzelésű kemencékben történik (a gáz- vagy villanykemencékhez viszonyítva ezek nem érnek el olyan magas hőmérsékletet). Nagyon költséges technológiáról van szó, ezért ezt az acélt leginkább a gyűjtőknek készült kések pengéjének gyártására használják.

 

Éppen ezért a BULAT acélt az egyik legjobb minőségű és legdrágább késacélok egyikének tartjáka BULAT acél keménysége eléri a hihetetlen 64 HRC értéket.

 

Ezért a penge mintázatának kialakítása is egy rendkívül bonyolult folyamat.

 
A markolat karéliai csomoros nyírből készült – legmagasabb minőségi osztályba tartozó művészi kés.

 

Műszaki adatok:

Teljes hossza: 305 mm
Penge hossza: 163 mm
Penge vastagsága: 4 mm
Penge szélessége: 35 mm
Penge anyaga: Acél
BULAT
Penge keménység: 61-64 HRC
Markolat anyaga: Stabilizált Karéliai Nyír

Tok: természetes bőr

 

Kapcsolat

 

 

Dobó István Alapítvány EUROPE
3300 Eger
Iskola u. 6/C. II/19

Mobil:  +49 152 2137 6009
Email: info@dobo-istvan.com

Dobó István Alapítvány

Dobóruska 78
076 77 Dobóruszka
Mobil:  +421 911 555 909
Email: info@dobo-istvan.com

Powered by: www.cdx-world.com